Menu
Your Cart
Class

Hadis: Suatu Pengenalan Asas

 • SIRI 1 1:36:56
 • SIRI 2 2:18:39
 • SIRI 3 (AKHIR) 2:11:44

About This Course

Sepanjang sejarahnya, hadis sebagai sumber rujukan kedua selepas Al-Quran mempunyai peranan penting dalam membentuk hukum-hakam syariat Islam.  Oleh itu, wajar jika mempelajari ilmu yang berkaitan dengan ucapan, perbuatan, hal-ehwal, dan juga ketetapan Rasulullah  ini turut dinilai sebagai salah satu usaha ilmiah yang mulia.

Akan sentiasa wujud sekumpulan manusia dalam kalangan umatku, golongan yang berada di jalan kebenaran, tidak akan memudaratkan mereka setiap yang menjauhkan diri daripada mereka (dengan tidak membantu atau tidak menyokong), sehinggalah berlakunya kiamat.” (Riwayat Muslim)

Menurut sebahagian ulama, sekumpulan manusia dalam hadis di atas merujuk kepada ahli hadis. Kelas ini menghuraikan setiap perkara asas dalam ilmu Hadis. Ia menjawab beberapa persoalan berkaitan dengan ilmu Hadis; antaranya:

          Sepuluh prinsip dasar tentang ilmu Hadis.

          Mengenali jenis-jenis pembahagian hadis; dari segi jumlah perawi, kedudukan, penerimaan atau penolakan, dan juga pembicaranya.

          Mengetahui kedudukan, autoriti, dan peranan hadis dalam hierarki perundangan Islam.

          Mengenali asas-asas ilmu Takhrij Hadis.

          Mengenali asas-asas ilmu Al-Jarh wa At-Ta‘dil.

          Memahami syarat dan proses menaik taraf kedudukan sesebuah hadis.

          Memahami mengapa tidak semua hadis Dhaif tergolong dalam kategori Mardud (ditolak).

KELAS INI TIDAK TERMASUK KITAB

Write a review

Note: HTML is not translated!
    Bad           Good
 • RM30

 • Levels 1
 • Duration 06:07:19
 • Sections 1 Sections
 • Lectures 3 Lectures
 • Videos 3 Videos
 • Certificates 0 Certificates
 • Instructor Dr Shamsul

Ya perlu daftar terlebih dahulu. Percuma sahaja. Selepas mendaftar anda akan mempunyai akaun sendiri dan boleh semak perjalan proses tempahan anda. Boleh daftar semasa hendak membuat pembayaran. Atau boleh juga terus daftar dengan melayari » https://kelas.galeriilmu.com.my/index.php?route=account/register

Kami menerima pembayaran secara bank transfer/ATM. Untuk lebih mudah, kami tawarkan pembayaran secara automatik online seperti Maybank2u dan lain-lain.

Selepas berjaya buat pembelian. Admin akan sahkan pembelian anda. Untuk akses rakaman, anda hanya perlu log in ke akaun anda sahaja, klik https://kelas.galeriilmu.com.my/index.php?route=account/login

Jika anda membayar menggunakan BANK TRANSFER, kami perlu semak dahulu bukti pembayaran baru kami sahkan dalam tempoh 24 jam. Namun sekiranya anda membayar menggunakan ONLINE PAYMENT (Toyyibpay) anda akan boleh terus akses rakaman di akaun anda dengan log in seperti biasa. 

We use cookies and other similar technologies to improve your browsing experience and the functionality of our site. Privacy Policy.